CU+

за нас
От самото си създаване през 1995г, фирма СОНИКО ООД търси вярната посока по пътя на изграждане и усъвършенстване своята управленска и производствена структура и политика с цел да достигне ниво, присъщо и отговарящо на стандартите на една модерна и европейска организация...

история

и идентичност
1989. През 1989

Г-н Нено Нанев стартира своята дейност с производството на секретен ключ и заготовки с търговско наименование: „ЕТ Ключ – Нено Нанев”.

1992. През 1992

DB консорциум с Арсенал Казанлък, Нено Нанев поема управлението на Цех 150 в с. Розовец. Там се произвеждат два модела катинари, като в 1993г. Към редовното им производство се прибавя и секретната ключалка.

2003. През 2003

са инсталирани нови мощности за леене под налягане; инсталирана е машина със студена камера за отливки до 500г. И напълно автоматизирана машина за леене на цам с отливки до 350 гр.


Антимикробни свойства на метала мед
 
Мед – Cu

 Характеристики:
*плътност – 8,86 г/см3
*точка на топене- 1083 С
*пластичен
*висока топлопроводимост
*висока електропроводимост
*добра устойчивост на корозия
*лесно достъпен
*висока степен на рециклиране
*Антимикробен

 

Медни сплави: Мед + други елементи (цинк, калай, никел)
Предлага се в различни форми: листове, ленти, плочи, фолио, пръти, заготовки  и др
 


 


 

Човекът е използвал антимикробните свойства на медта от зората на цивилизацията.

Освен за  сечене на монети, накити и оръжия древните цивилизации са използвали медта  за лечение на рани и добра хигиена.
 • Египет (2000 г. пр. Хр.) - пречистване на питейна вода и лекуват рани
 • Хипократ (400 г. пр. Хр.) - лечение на язви на краката, свързани с разширени вени
 • Aцтеките - меден оксид   за кожни екземи

Учени, изследвали натуралната вода съхранявана в различни съдове от местните жители от региона на Пенджаб (индийски селски район) установяват следното – след 48 часа третиране не остават живи бактерии в медните съдове, докато в глинените съдове водата остава замърсена.
 

 
“Ситуацията е изключително тревожна  - годишно около  37 000 жители в Европеиския съюз умират от вътрешно болнични  инфекции, а  4.1 милиона пациенти годишно получават  някаква инфекция в болниците”
 
Джон Дели, еврокомисар по здравеопазването
Към днешна дата 51% от пациентите в интензивните отделения по света имат инфекции.  80% от инфекциозните болести се предават чрез докосване.

Вътрешноболнични инфекции в Р. България за периода 2007-2009

ВБИ на 1000 изписани
 

Категории болници

2007

2008

2009

Университетски

11,1

10,9

10,7

Първостепенни общински

10,8

9,1

9,3

Градси

13,5

12,1

8,4

Общински

4,7

4,3

4,4

АГ болници

5,3

3,5

2,4

Специализирани детски

754,1

704,5

819,2

Специализирани други

6,1

5,4

4,4

Всички заведения

12,7

11,2

10,2

Настоящата информация представя сравнителни обобщени данни за разпостранението на вътрешноболничните инфекции в страната, подадени от лечебните заведения за периода 2007-2009 г. Данните са обработени в Националния център за здравна информация към МЗ.
Най-често регистрираните инфекции в педиатричните заведения са  чревни, кожни, конюктивити, уроинфекции и ОИГДП.
 
Защо антимикробна мед?

1. Непрекъснато убива бактериите
2. Никога не се износва
3. Безопасна за употреба
 
Лабораторни изследвания правени в Европа и САЩ от 4 години насам категорично показват, че медните сплави убиват 99,9 %  от бактериите в рамките на два часа и продължават да унищожват  повече от 99%  дори и след повторно замърсяване.   Освен това употребата на антимикробни повърхности е довела до 40,4% намаляване на риска от придобиване на инфекции.

Резултати от проучването за въздействието на антимикробните медни свойства са представени на конференция на Световната здравна организация за контрол  и превенция на заразяване от ВБИ в Женева на 1 юли 2011.
 
 • Според редица болнични проучвания, провеждани в целия свят, медните повърхности показват 90% по-ниско ниво на замърсяване в сравнение с традиционните  повърхности.
 • Сухата медна повърхност унищожава 10 млн. бактерии за 10 минути; елиминирането им върху мокра повърхност отнема 45 минути.
 • Антимикробната мед непрекъснато убива бактериите, никога не се износва и е безопасна за употреба.

Влияние на антимикробните свойства на медта  върху бактерията Ешерихия коли

 
Нераждаема стомана Време Антимикробна месингова сплав
31,300,000 CFUs 0 минути 31,300,000 CFUs
25,933,468 CFUs 60 минути 2,740 CFUs
21,066,000 CFUs 120 минути 0 CFUs

 


Как медта влияе на бактериите?
Всяка клетка /вкл.  и бактериалната/ се характеризира с т.н. мембранно напрежение-разликата в елекрическото напрежение на външната и вътрешната страна на клетката.
При контакт с медната повърхност се нарушава тази разлика и се получава “късо съединение”, вследствие на което мембранната стена отслабва и се образуват дупки.

При контакт с медната повърхност се нарушава тази разлика и се получава “късо съединение”, вследствие на което мембранната стена отслабва и се образуват дупки.


Кои микробни патогени убива медта?

 1.  Adenovirus
 2.  Кандида албиканс
 3.  Escheria Coli
 4.  Helicobacter Pilori
 5.  Salmonela Enteritidis
 6.  Vre
 7.  Полиовирус
 8.  Стафилококус ауреус
 9.  Грип А
 10.  Klebsiella пневмония
 11.  Pseudomonas aeruginosa
 12.  Acinetobacter baumannil
 13.    Legionella pneumophila

 

Как медните йони увреждат клетката?
След като външната мембрана е била нарушена медните йони безпрепятствено влизат в микробната клетка. Медта буквално  задушава вътрешността на клетката и възпрепятства клетъчния метаболизъм (т.е. биохимичните реакции, необходими за живота). Бактерията вече не може да "диша", "яде",  или "създава енергия ".

 


 
Сu + Антимикробна мед е нова глобална марка, която  дава възможност на производители да докажат, че техните продукти  са в състояние непрекъснато да убиват патогенните микроби. Марката дава гаранция на специалисти, пациенти и потребители за контрол на инфекциите.


Често задавани въпроси
 
Почистване
Медните продукти трябва да се почистват по същия начин, както останалите повърхности. Необходимо е да се премахне мръсотията, тъй като тя може да  изолира  медната повърхност от досега с вредните бактерии

 
Цена
Разходите за материали са малка част от себестойността  на продукта. Липсата на покритие спестява разходи. Медните продукти могат да бъдат напълно рециклирани без  загуба на ефективност.

 
Безопасност
Медните продукти са безопасни и дълготрайни.
Медта е съществен микроелемент в човешкото хранене, заедно с цинка и желязото.

 
Резистентност
Микрорганизмите умират преди да могат да се възпроизведат, т.е. не могат да еволюират и да развият    резистентност.
 
 
България:  Болница Токуда – София, октомври 2012,интензивно отделение
 Микробиологична лаборатория на  института по медта в Атина

85% от докосваните повърхности са заменени с такива от антимикробна  мед.  Взимане  на  проби  преди  и  след изпълнението  на  проекта Cu+  с цел откриване  и наблюдение на микроби и вируси.
Резултат: в следствие  на прилагането на  антимикробни медни повърхности. Гръцкияя институт по медта отчита  95% намаление на микробните патогени./р =0,02 , ниво на ститистическа значимист/